Vyznáte sa v mäse?

Mäso je surovina, ktorá u väčšiny z nás nesmie chýbať na stole. V minulosti jedlá s mäsom patrili skôr k sviatočnejším jedlám a naši predkovia sa vedeli nasýtiť aj bez neho. Existuje niekoľko druhov mäsa, ktoré u nás bežne kúpite, ale nie každé sa bežne objaví aj na našich stoloch. Vieme o nich len z akých zvierat pochádza, ale čo obsahuje a pre koho je vhodné už nevieme.

brambory

Bravčovémäso – kto by nepoznal bravčový rezeň… bravčové mäso je ružovej farby. Má prerastenú svalovinu a obsahuje asi najviac kalórií na jedno porciu zo všetkých druhov mäsa. Pokiaľ sa snažíte zhodiť hmotnosť, bravčovinu obmedzte. Nemusíte ju z jedálnička vylúčiť úplne, stačí ak ju nebudete jesť každý deň. Bravčové mäso obsahuje minerály, vitamíny a bielkoviny dôležité pre ľudský organizmus.

Hovädzie mäso– je červenšie než bravčové. Obsahuje živiny, ktoré si telo nedokáže vyrobiť, preto je jeho konzumácia vítanou zmenou pre organizmus. Ak siahnete po teľacom mäse urobíte ešte lepšie. Je ľahko stráviteľné a obsahuje málo tuku.

Hydinové mäso– toto mäso je z nášho bežného jedálnička pre organizmus najvhodnejšie. Obsahuje vitamíny, minerály, bielkoviny a nenasýtené mastné kyseliny. Obsah tuku je v hydinovom mäse veľmi nízky, preto je vhodné ho jesť ak držíte redukčnú diétu.

maso

Králičie mäso– mäso z králika má veľmi vysokú nutričnú hodnotu – obsahuje veľa živín, dôležitých pre ľudský organizmus.
Divina– divina má oproti chovným zvieratám najjemnejšiu svalovinu, málo tuku a aj šliach a väziva. To ju robí ľahko stráviteľnou. Obsahuje bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny a esenciálne  aminokyseliny.
Jahňacie mäso– získava sa z mladých oviec, ktoré nemajú ani jeden rok. Toto mäso obsahuje veľa bielkovín a minerálov. Mäso zo starších zvierat sa nazýva baranina.

Ryby – či už morské, alebo sladkovodné oba typy obsahujú veľké množstvo pre oganizmus dôležitých omega – 3 a omega – 6 mastných kyselín. Spolu zo zeleninou a ovocím tvoria základ zdravej výživy.