Burrito, chimichanga, quesadilla, salsa ….ochutnajte mexickú kuchyňu

Zastavte sa v miestnej reštaurácii a pravdepodobne tam nájdete hromady chrumkavých kukuričných nachos s roztopeným syrom a plné poháre margarity. Ľudia si väčšinou myslia, že mexické jedlo je ťažké a plné tukov. Táto myšlienka vznikla hlavne vďaka všadeprítomným stánkom s rýchlym občerstvením. V skutočnosti je mexická kuchyňa svieža, farebná a plná bohatých chutí.

tacco

 

Ak porovnáte zložité „mole“, často obsahujúce až 30 prísad alebo len úplne jednoduché pečené kuracie „tostadas“, v mexickej kuchyni máte vždy záruku, že pokryje oba konce spektra. A či je to už cochinita pibil, ceviche či dokonalé guacamole, každý si nájde pre seba to svoje.

 

Neoddeliteľnou súčasťou tradičnej miestnej kuchyne je nepochybne chilli. Jalapeños, serranos, habaneros, poblanos a chipotles hviezdia v rozličných pokrmoch, v rôznych stupňoch pálivosti, od miernej až po veľmi silnú. Nie ste si istí, či vaše chuťové poháriky zvládnu korenistú chuť? Tu je malý tip: otestujte jedlo najprv iba špičkou jazyka.

tortila

 

Akonáhle budete zásobení riadnou dávkou chilli papričiek, môžete sa pustiť do prípravy úžasnej salsy. Nič nie je lepšie a dokonalejšie ako čerstvá, farebná salsa. Do food procesora nahádžte pokrájanú paradajku, cibuľu, cesnak, chipotle alebo jalapeño, soľ, prilejte ocot alebo limetkovú šťavu, na dva-tri impulzy posekajte a môžete servírovať s tortillou alebo tacos.

nacho

 

Apropo, tortilla. Placky z pšeničnej alebo kukuričnej múky sú známe už z obdobia Mayov. Tento mexický „chlieb“ Mexičania servírujú skutočne pri každej príležitosti. Pšeničné tortilly sú ohybné a a často plnené rôznymi grilovanými alebo mletými mäsami a zeleninou a nájdete ich aj pod názvom quesadilla. Naproti tomu kukuričné placky – nachos, sú o niečo tvrdšie, menšie a sladšie a vo forme trojuholníkov. Môžu byť posypané syrom a zapečené. Oba typy placiek však majú jedno spoločné: pri príprave ich nikdy nezohrievajte v mikrovlnke lebo sa vám zmenia na lepkavú gumovú masu! Ohrievajte ich VŽDY iba na panvici alebo na platni nad plynovým horákom až kým sa neobjavia hnedé škvrny.

Burrito, chimichanga, quesadilla, salsa ….ochutnajte mexickú kuchyňu
Ohodnoťte příspěvek